Kalimantan (Borneo)

Borneo är världens näst största ö och den delas av tre olika länder där den Indonesiska delen av ön, Kalimantan, är den i särklass största. De andra två länderna är Malaysia med provinserna Sabah och Sarawak i norr och väster, samt det lilla sultanriket Brunei på nordvästra delen av ön.

Dykresor till Kalimantan, Borneo, med phtravel.se
Klicka på kartan så kommer du till google maps - Lokal tid i Kalimantan (Borneo), Balikpapan:

Det är endast den norra och den östra delen av Borneo som är egentligen är intressanta ur dyksynpunkt. Många floder som för med sig enorma mängder brunt slammigt vatten från "fastlandet" mynnar utmed hela ön och för att komma åt bra dykvatten krävs att du kommer ut en bit från land. På den västra sidan är det dessutom förhållandevis grunt då hela den asiatiska kontinentalplattan sträcker sig hit ut vilket gör att det inte kommer in så mycket friskt vatten från djupen och med det blir det sämre sikt och inte lika artrikt.

Den östra sidan är idag begränsat till ett litet område vad gäller dykning men den är desto bättre. Det är lite stökigt att ta sig hit men det är mödan värt att köra en dykresa hit då dykningen är bättre än den du får vid till exempel det betydligt mer kända Sipadan längre norrut som tillhör Malaysia.

Öarna Derawan, Maratua med Nabucco, Sangalaki och Kakaban är platser som den kräsne dykaren absolut bör ha i åtanke som resmål när du planerar dina dykresor.

Dykresor till Kalimantan, Borneo, med phtravel.se  Dykresor till Kalimantan, Borneo, med phtravel.se

Mest känd av dessa öar är Sangalaki som även kallas för mantornas ö. Här fanns i många år en dykresort men som nu efter diverse turer varit tvungen att stänga igen. Utanför Sangalaki samlas stora mängder mantor och mobulas och det är ibland svårt att ta sig fram med båt utan att riskera att skada djuren när de ligger och simmar uppe vid ytan. Macrolivet är dessutom mycket rikt så ön är verkligen ett paradis för fotografer.

En bit bort ligger ön Kakaban. Ön är mycket speciell då det mitt på ön ligger en sjö som kryllar av maneter. Djuren bränns inte utan har fått utvecklas under lång tid och det går att både snorkla och dyka med dem. En fantastisk upplevelse. Hit kommer du endast med båt från någon av grannöarna och det går inte att bo här.

Derawan är den stora ön här med en stor dykresort och mycket populärt bland asiatiska dykare. Ett rikt marint liv med koraller, svampdjur och massor av smått som tex pygmésjöhästar, nakensnäckor, kräftdjur och den lilla specialiteten gobis. Världens största familj av fiskar som det kryllar av här i olika färger och storlekar.

Maratua är ytterligare en ö där du har möjlighet att bo och dykningen kring den här ön är mycket bra med stora stim, stora fiskar, ofta strömt vatten, fantastiska koraller och ett riktigt litet paradis då du är borta från allt vad vanlig turism heter. Precis vid Maratua ligger en liten ö som till hör Maratua men som kallas Nabucco. Även här finns en liten dykresort där maten och servicen är mycket bra.

Från alla de här öarna görs det besök till Sangalaki och Kakaban åtminstone någon gång under en veckovistelse men vill du ha fler dyk där så får du tyvärr ofta betala extra då det är ganska stora avstånd och bensinen blivit dyrare. Sammantaget är dykningen kring Borneo mycket mycket bra men lite avigt och långt att ta sig till för oss från Europa och där det ofta blir någon extra övernattning då flygen inte alltid matchar varandra. Det var lite lättare förr att ta sig hit då det gick att flyga in från Malaysia men det är tyvärr inte längre möjligt.

Orangutang från Kalimantan, dykresor och äventyr med phtravel.se 

Du som söker bra dykning och lugn och ro har i det här området mycket att bli glad över och här har du gott om tid att koppla av mellan de fantastiska dyken. Kombinera detta äventyr med ett besök i Indonesiska djungeln på sydkusten och besök ett riktigt orangutangreservat. Det bästa som finns i dag ligger på södra Borneo och är lika stökigt att ta sig till men mycket givande. Även liveaboarder går till Borneo under vissa delar av året. En dykresa till den här delen av Indonesien är för dig som är resvan en riktigt fräck upplevelse.

Mer om resor till Kalimantan (Borneo)
damai-i  nabucco
Liveaboarder i Kalimantan (Borneo)                                   Boende i land med dykning på Kalimantan (Borneo)